Portofoliu – Teo Ţeican

Portofoliu - Teo Teican

Poate că românul nu s-a născut fotograf, dar a muncit, a exersat şi-a pus în joc imaginaţia şi trăirile, s-a jucat cu lumina, a căutat culorile sau a explorat nonculoarea, a vrut mai mult, a încercat şi într-un final a reuşit. Exemple sunt multe, aşa încât vom încerca în cadrul noii rubrici, intitulată Portofolii, să prezentăm şi să promovăm ceea ce ce ne-a plăcut şi ceea ce credem că merită.

Am căutat oameni ale căror fotografii spun poveşti, care fotografiază cu drag şi din pasiune, dar mai ales care pun suflet în ceea ce fac. Vă invităm astfel să luaţi parte, alături de noi, la o “călătorie prin fotografie”, care sperăm că va avea cât mai multe “destinaţii” interesante.
…………………………………………………………………………………………………………….

Pe Teo o cunosc de foarte mult timp, mai exact de când eram copii. Stăteam în acelaşi bloc, ne jucam împreună, mergeam la aceeaşi şcoală. Timpul a trecut, noi am crescut şi ne-am reîntâlnit abia acum, după multă vreme. Cu mare plăcere am descoperit că avem o pasiune comună, fotografia. I-am vizitat site-ul şi mi-a plăcut ce am văzut, aşa că m-am gândit să ţi-o prezint şi ţie pe TEODORA ŢEICAN.

A.R. De când şi cum ai “căpătat” pasiunea pentru fotografie?
T.T. De când eram mică îmi plăceau pozele foarte mult, însă abia prin anul 2007 mi-am dat seama că cel mai bine mă simt în spatele aparatului foto şi aşa a apărut pasiunea pentru această artă. Am început cu paşi mici. Primele poze le făceam cu telefonul mobil de atunci, a urmat o cameră mică pe care am butonat-o până am înţeles bazele fotografiei şi apoi mi-am cumpărat un aparat foto mai bun. Împreună cu acesta am putut să transpun imaginaţia mea în amalgamul de pixeli care alcătuiesc o fotografie.

Teodora Teican

Teodora Ţeican – Fotografie gastronomică

A.R. Ce tip de fotografie te atrage cel mai mult şi de ce?
T.T. Pe partea profesională îmi place foarte mult fotografia gastronomică, deoarece prefer să mă joc cu mâncarea, cu textura ei, culorile frumoase şi cu luminile. Aranjate bine, împreună, pot crea o imagine care să facă poftă celui care o priveşte. Este un exerciţiu bun pentru fotografie. Subiectul nu se mişcă, dar trebuie lucrat rapid pentru că aspectul preparatului se schimbă foarte repede. Mâncarea este un subiect universal, toată lumea mănâncă, aşa că este interesant să vezi, indiferent de cultură, ce atrage şi ce-i face poftă unei persoane.
În schimb, pe partea personală îmi plac mai mult instantaneele, ador să surprind detaliile ascunse, o scenă de pe stradă, un zâmbet drăgăstos, culorile oraşului, poveştile oamenilor exprimate inconştient în privirea lor.

A.R. Ce te inspiră?
T.T. Întrebările şi poveştile pe care mi le creez în minte când văd ceva, fie că sunt oameni, locuri sau obiecte. Oamenii îşi ascund poveştile în privire, obiectele prin formele şi culorile lor îmi spun cum au ajuns acolo, care este scopul lor şi de ce sunt aşa, iar locurile îşi spun istoria lor în detaliile perfecte, în pereţii scorojiţi sau în atmosfera acestora. De aici a pornit şi proiectul meu “Signs of the past”, o colecţie de sigle şi magazine vechi, uitate de vreme în oraşul nou construit din sticlă şi metal. Eu nu am prins complet perioada de glorie a acestor magazine, aşa că, prin aceste fotografii, îmi place să-mi imaginez cum au apărut, cum au funcţionat, ce fel de oameni le vizitau şi cum rezistă încă, măcar prin siglele lor.

Teodora Teican

Teodora Ţeican – Alb/Negru

A.R. Povesteşte-mi puţin despre proiectul tău “365 iPhonegraphy”.
T.T. Prima oară a fost “365 Project” pe care l-am început în luna august 2009 şi l-am finalizat în august 2010, fiind realizat cu un aparat foto. Mi-am dat seama că pot ascunde într-o imagine toate amintirile dintr-o zi anume sau măcar dintr-un moment sau eveniment important. Deşi au trecut 3 ani de cand am început primul proiect 365, dacă ma uit la o fotografie de atunci, să spunem cea cu oamenii din autobuz, îmi aduc aminte tot ce s-a întâmplat înainte ca eu să ajung în faţa acelei scene şi să o fotografiez. Mi-a plăcut foarte mult acest tip de “jurnal”, aşa că anul trecut m-am hotărât să mai fac un astfel de jurnal, de această dată cu telefonul meu, un iPhone. De aici vine şi denumirea proiectului “365 iPhoneography”. Telefonul mobil îl am mereu cu mine şi pot să surprind mai repede ce-mi oferă ziua respectivă. Dezavantajul este că telefonul nu poate să ofere din păcate, ca şi funcţii, tot ceea ce oferă un aparat foto, însă aplicaţiile de editare disponibile sunt de ajutor câteodată, pentru a sublinia atmosfera acelei imagini.
Unde trebuie să ajungă? La final, adică în ziua de 12 octombrie 2012, cu toate cele 365 de amintiri păstrate bine în fotografiile mele, de fapt 366 de amintiri pentru că 2012 este un an bisect.

Teodora Teican

Teodora Ţeican – 365 Project

A.R. Cât timp dedici prelucrării fotografiilor?
T.T. Pentru proiectul 365 iPhoneography nu foarte mult, deoarece apelez la aplicaţiile de editare foto de pe telefon, care sunt uşor de utilizat. Cred ca in zilele noastre prelucrarea este necesară la toate fotografiile, pentru a sublinia povestea imaginii. Ţinând cont că majoritatea fotografiilor mele sunt mai mult instantanee această prelucrare este una pe bază de culori, contrast şi de a evidenţia cât mai bine atmosfera. Este normal ca pentru fotografiile de produs, gastronomice sau de fashion editarea să dureze puţin mai mult pentru că se doreşte ca subiectul să fie pus în cea mai bună lumină posibilă, din unghiul cel mai avantajos, astfel încât să arate cel mai bine.

A.R. Ce echipament foloseşti?
T.T Momentan echipamentul nu este unul foarte elaborat, deoarece fotografia nu este încă un mod de trăi pentru mine. Reprezintă mai mult un hobby, o plăcere foarte dragă, care de ceva timp a început să devină mai mult de atât. Sunt de partea Canoniştilor şi îmi place foarte mult obiectivul fix de 50mm f/1.8.

Teodora Teican

Teodora Ţeican – Portret

A.R. Care sunt planurile tale de viitor legate de fotografie?
T.T. Primul pas este cel de extindere a echipamentului foto pentru a putea ajunge să exprim şi să “fur” mai uşor frumuseţea pe care vreau să o ascund în fotografiile mele. Vreau să învăţ cât mai mult despre tainele fotografiei şi să experimentez mai mult. Câteva proiecte frumoase se anunţă în viitor şi vă invit să le urmăriţi pe măsură ce se concretizează în pixeli pe www.TeoInPixeLand.ro.

A.R. Un gând pentru vizitatorii site-ului www.photomotion.ro?
T.T. Experimentarea în domeniul fotografiei este perfectă pentru cei care vor să înveţe mai mult. Nu trebuie să ştie şi să folosească toate setările pentru a crea imaginea dorită. Exerciţiul este cel care îţi arată cum să surprinzi ceea ce vrei, în cel mai bun mod posibil, cu resursele disponibile în acel moment. Surprindeţi ceea ce vă atrage, ceea ce vă face să zâmbiţi, ceea ce vă spune o poveste. Pentru mine asta reprezintă fotografia: o poveste.

Teodora Teican Teodora Teican Teodora Teican
Teodora Teican Teodora Teican Teodora Teican
Teodora Teican Teodora Teican Teodora Teican


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *