Interviu cu fotograful Radu Carnaru

Interviu cu fotograful Radu Carnaru

Tânăr, ambițios, talentat și cu un simț deosebit al frumosului, Radu Carnaru aduce o picatură de prospețime și dinamism în zona fotografiei fashion și beauty de la noi, și nu numai. Fotografiile sale au forță, energie, și totuși degajă stil și eleganță, o combinație inedită, de mare impact vizual, care cucerește de la prima privire.
Dacă și pe voi v-au cucerit fotografiile lui Radu așa cum m-au cucerit pe mine, atunci sunt sigură că veți fi curioși să aflați mai multe detalii despre activitatea și “secretele” tânărului fotograf:

ANDREEA: Radu, cum ai descoperit pasiunea pentru fotografie?
RADU CARNARU: Totul a început în primăvara anului 2008, pe vremea aceea lucram în web design, experimentam tot felul de fotomanipulari în Photoshop pe care le aplicam pozelor făcute cu telefonul pe atunci. Astfel, am decis să îmi cumpăr un aparat foto care să îmi ofere o rezoluție și o calitate mai bună a imaginilor, iar apoi restul a mers de la sine.

ANDREEA: Cum și de ce ți-ai îndreptat atenția spre fotografia Fashion & Beauty?
RADU CARNARU: M-am axat tot mai mult pe genul acesta de fotografie după aproximativ un an de la achiziționarea primului aparat foto. Inițial încercam să mă feresc de portrete dar apoi, încet încet, am început să îmi stresez majoritatea prietenilor, rudelor să îmi pozeze și cumva am prins gustul. Ulterior alegerea acestei direcții a venit cumva natural pentru că îmi place munca în echipa și lucrul alături de oameni creativi, iar în acest fel satisfacția este mai mare la final.

Radu Carnaru

Radu Carnaru

ANDREEA: Ce alt gen de fotografie te mai atrage și de ce?
RADU CARNARU: Mă pasionează arhitectura urbană. Obișnuiam uneori să o iau la pas prin oraș și să fotografiez clădiri, străzi și în special spații cu iz industrial. Cred că această latură se regăsește în unele dintre fotografiile mele fashion, unde am încercat să integrez câte o clădire, turn, pod sau orice alt element arhitectural care mă inspiră.

ANDREEA: Ai experimentat și fotografia pe film sau ai început direct cu tehnologia digitală?
RADU CARNARU: Inițial am avut o curiozitate pentru fotografia pe film dar care în timp s-a mai diminuat. Prefer să pot vizualiza imaginea imediat după declanșare, să pot știi ce trebuie corectat. Acest aspect îi ajută totodată și pe ceilalți membrii ai echipei să poată face retușurile necesare după primele cadre de test. Cu toate acestea, datorită persoanei iubite, am început să experimentez fotografia cu un aparat Polaroid și sper ca pe viitor să realizez un proiect pe această temă.

ANDREEA: Știu că fotografiai cu un NIKON D80. Ai schimbat între timp aparatul sau ai rămas la prima dragoste?
RADU CARNARU: Majoritatea fotografiilor le-am realizat cu Nikon D80 și sunt încă atașat de el. Între timp am mai fotografiat cu un Nikon D7000 împrumutat, iar de aproximativ jumătate de an am trecut pe full-frame la Nikon D800.

Radu Carnaru

Radu Carnaru

ANDREEA: Care este obiectivul pe care îl preferi pentru fotografia Fashion?
RADU CARNARU: Nu pot spune că folosesc un singur obiectiv, însă pentru fashion de cele mai multe ori prefer cadrele dinamice cu perspectivă ușor exagerată. În cazurile acestea folosesc obiectivul NIKKOR 14-24mm f/2.8. În rest, oscilez între două obiective fixe: clasicul 50mm f/1.8 și 105mm f/2.8 pe care îl folosesc cel mai mult pentru fotografia beauty.

ANDREEA: De unde te inspiri pentru proiectele tale?
RADU CARNARU: Urmăresc frecvent site-uri cu selecții de editoriale pentru că mi se pare un bun mod de a îmbunătăți cultura vizuală și de a fi cât mai la curent cu tendințele. Păstrez de asemenea un “scrap book” cu fotografii care m-au impresionat în mod deosebit din revistele glossy, pe care încerc să îl actualizez cât mai des. Am un număr mare de fotografi ale căror portofolii le urmăresc și a căror muncă o apreciez, printre preferații mei ar fi: Mario Sorrenti, Paolo Roversi, Mario Testino. În afară de fotografie, îmi găsesc inspirația în muzică, filme și alte domenii.

ANDREEA: Ce a contat cel mai mult în dezvoltarea ta ca fotograf, teoria (cursurile) sau practica și “experimentele” personale?
RADU CARNARU: Sigur că trebuie întâi parcurse noțiunile de bază ale fotografiei, dar acestea sunt o foarte mică parte din dezvoltarea unui fotograf. În rest, contează enorm experimentarea, încercarea diverselor încadrări, compoziții, scheme de iluminare, etc. Testarea cu noi modele, stiliști, este de asemenea foarte importantă și cred că ar trebui să se desfășoare pe durata întregii activități fotografice, atunci când este posibil, deoarece astfel se alimentează creativitatea și imaginația. Deseori, chiar și în cazul joburilor, prefer să încerc la final și câteva cadre suplimentare în care să experimentez ceva nou.

Radu Carnaru

Radu Carnaru

ANDREEA: Care dintre proiectele tale îți este cel mai drag și de ce?
RADU CARNARU: Pot spune că am rămas atașat de expoziția foto “Retrospectiv”, aceasta fiind apreciată și expusă în București, Cluj și Timișoara. Din ultima perioada, mi-a rămas dragă vernisarea ediției a XV-a a Concursului Studențesc de Fotogenie.

ANDREEA: Ce ganduri “fotografice” ai pentru anul 2013?
RADU CARNARU: Nu obișnuiesc să îmi fac prea multe planuri pentru viitor. Sper doar să îmi îmbunătățesc portofoliul cu cât mai multe imagini reușite, iar restul cred ca va veni de la sine.

Știai că Radu Carnaru?
… este pasionat de skateboarding
… experimenteaza în timpul liber filmarea diverselor sporturi și călătorii cu o cameră de acțiune GoPro.

Portofoliul complet al lui Radu este disponibil pe www.raducarnaru.ro.


Radu Carnaru Radu Carnaru Radu Carnaru
Radu Carnaru Radu Carnaru Radu Carnaru
Radu Carnaru Radu Carnaru Radu Carnaru


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *